Kiitos ja kumarrus sekä lämmin halaus sinulle, Kaisu!

Kaisu_kyrlinen_301012

Luokanlehtori Kaisu Kyröläinen piti viimeistä yökouluaan alakoulun kakkosten kanssa lokakuussa 2012. Kasvatustieteen lisensiaatiksi itsensä opiskelleen Kaisu Kyröläisen ura Norssissa on ollut kunnioitettavan pitkä ja monipuolinen. Esi- ja alkuopetukseen erikoistunut Kyröläinen on yksi niistä harvoista opettajista, jotka ovat olleet ihan alusta asti vuonna 1980 samaan rakennukseen Varissuolle muuttaneessa Norssissa. on ollut perustamassa lastentarhaopettajakoulutusta Raumalle ja sen jälkeen myös Turkuun, jolloin toimi OKL:n lehtorina. Norssiuransa Kaisu kylläkin aloitti Oulun normaalikoulussa vastavalmistuneena luokanopettajana.
Kaisun kodikkaasti sisustettu luokka keinutuoleineen Norssin ensimmäisessä kerroksessa on tullut tutuksi monelle pienelle koulunaloittelijalle turvallisena paikkana, jossa Kaisua kävivät tervehtimässä usein monet entiset oppilaat yläkoulusta ja lukiostakin asti. Voiko parempaa palkintoa opettaja työlleen saada! Tervehtimisen tärkeä läheisyyden tunne on heille tuttua, sillä oman luokkansa oppilaita Kaisu muisti tervehtiä yksilöllisesti kädestä pitäen heti aamulla ja taas koulupäivän päättyessä unohtamatta sanoa jokaiselle jotakin kannustavaa. Kaisu tunnetaan oppilaiden keskuudessa juuri rauhallisuudestaan, empaattisuudestaan ja kannustavuudestaan. Kuvaava on, että pieni oppilas käytävässä voi yhtäkkiä huokaista, että ”Kaisu on niin kiltti”. Oppilaan minäkuvan kehittämisen tukemisessa Kaisu onkin ollut aikaansa edellä.
Suosittujen yökoulujen lisäksi Kaisu piti oppilailleen laivakoulua ihan oikeissa laivoissa. Oppilaiden maailmankuva laajeni, rohkeus kasvoi ja käytöstavatkin hioituivat huippuunsa. Kaisu pukeutui myös jokaiseen juhlaan asianmukaisesti eläytyen niin joulumuoriksi kuin pääsiäisnoidaksi ja samalla luokassakin tunnelma vaihtui jouluenkeleistä pääsiäistipuihin. Toiminnallinen oppiminen ja oppilaan oman ajattelun pohjalle rakentuva elämyksellinen ja eheyttävä oppiminen olivat Kaisun sydäntä lähellä. Kaisu tiesi, että hyvin valmisteltu tunti ja aidosti kiinnostunut ote oppilaiden ajatuksiin on paras tapa estää työrauhaongelmatkin jo etukäteen.
Kaisu Kyröläinen tutki (1994) eheyttävää opetusta suhteessa alkuopetuksen sosiaalis-emotionaalisiin tavoitteisiin ja huomasi, että eheytetyn opetuksen ryhmän oppilaat asennoituivat kouluun selkeästi myönteisemmin kuin ainejakoista opetusta saaneet oppilaat. Myös koeryhmän oppilaiden minäkuva oli positiivisempi. Luetun ymmärtäminen, ongelmaratkaisutaito ja käsitteiden hallinta olivat koeryhmässä vertailuryhmää parempia.
Pohjalaisella rohkeudella ja päättäväisyydellä Kaisu Kyröläinen on itsekin ollut ajattelijana monesti aikaansa edellä kasvatustieteen kentällä. Kaisu oli jo 70-luvulta lähtien vahvasti mukana valtakunnallisessa opetussuunnitelmien kehitystyössä ja on sen myötä ollut kysytty ja arvostettu kouluttaja ja luennoitsija ympäri Suomea aina tähän päivään asti. Oulusta kotoisin oleva Kaisu on ehtinyt yli neljän vuosikymmenen aikana kouluttaa tuhansia lastentarhan- ja alakoulunopettajia. Näissä koulutustapahtumissa Kaisu luontevasti ja selkeästi yhdisti tieteellisen teorian ja pedagogisen käytännön niin, että jokainen lähti tapahtumista virkistäytyneenä uusin käytäntein ja voimaantuneena työnsä merkityksellisyydestä. Kunnioitettava saavutus!
Tuskin Kaisu Kyröläinen eläkkeelläkään toimettomaksi jää, sillä Kaisu on sielultaankin pedagogi. Turun kirjamessuilla 2012 oli esillä uusi oppikirja (Mathbook 1a) ja oppikirjanteko varmaan jatkuu tulevina vuosina. Kaisu Kyröläinen on ollut oman tiensä kulkija jo 68 vuotta. Kiitos ja kumarrus sekä lämmin halaus sinulle, Kaisu!

Tietoja JariS
Toimin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnittelijana ja tukihenkilönä Turun yliopistoon kuuluvassa Turun normaalikoulussa. Tehtävänimikkeeni on sovellussuunnittelija.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: